Alergie

Centers for Disease Control & Prevention donosi, że częstość występowania alergii pokarmowych u dzieci wzrosła na całym świecie między 1997 a 2011 rokiem o ponad 50 %. Natomiast w latach 1997–2008, częstość występowania alergii na orzechy ziemne lub inne orzechy u dzieci w USA wzrosła ponad trzykrotnie. W niektórych krajach występuje całkowity zakaz przynoszenia przez dzieci orzechów do szkoły. Objawy alergii mogą być łagodne, umiarkowane jak również uciążliwe dla pacjenta, a w niektórych przypadkach mogą prowadzić do zagrożenia życia. Objawy alergiczne niektórych typów nadwrażliwości pokarmowej mogą występować nawet do kilku dni (72 h) od momentu spożycia nietolerowanego pokarmu. W związku z czym trudno jest ustalić bezpośredni związek pomiędzy spożyciem alergenu, a wystąpieniem dolegliwości, co wpływa często na  obranie innych kierunków diagnostycznych. Dlatego tak istotne jest odpowiednie zidentyfikowanie alergii. Standardowe testy alergiczne charakteryzują się stosunkowo małą czułością i swoistością, stąd wielu pacjentów pozostaje niezdiagnozowanych. Skuteczną, dokładną i bezbolesną metodą diagnostyczną okazuje się być biorezonans – aparat BICOM.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to stan chorobowy, w którym ekspozycja na żywność wywołuje nieprawidłową odpowiedź immunologicznego. Odpowiedź ta, zwana reakcją alergiczną, występuje, wyniku ataku układu odpornościowego na obce białka (antygeny pokarmowe), które w normalnych warunkach powinny być strawione. Białka, które wywołują reakcję, nazywane są alergenami. Nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego prowadzi do powstawiania procesów zapalnych w organizmie oraz obniżenia odporności. Najczęściej przedstawia się 8 głównych alergenów pokarmowych:

  • Mleko i produkty mleczne
  • Jaja
  • Orzechy ziemne
  • Pszenica
  • Soja
  • Ryby
  • Skorupiaki
  • Sezam

Objawy alergii pokarmowych

Objawy reakcji alergicznej na pokarm mogą zaczynać się od łagodnych – często niezauważalnych objawów do poważniejszych ataków alergicznych (obrzęk języka, słaby puls, anafilaksja). Do najczęściej występujących objawów alergii zaliczyć można:

  • Pokrzywka, wysypka skórna, egzema
  • Astma, duszności, suchy kaszel
  • Biegunka, nudności, wymioty, ból brzucha
  • Kichanie i przekrwienie błon śluzowych, łzawienie
  • Zapalenie zatok
  • Przewlekłe zmęczenie
  • Migreny, bole głowy
  • Bóle stawów, mięśni

Poważne reakcje alergiczne wymagają natychmiastowego leczenia. Gdy rozpocznie się anafilaksja (co to jest? – wyjaśnienie), epinefryna jest jedynym skutecznym leczeniem.

Jak wyjść z alergii pokarmowej?

Pierwszym krokiem jest odpowiednie zdiagnozowanie.  Za pomocą biorezonansu w krótkim czasie można sprawdzić około 90 podstawowych alergenów pokarmowych i wziewnych. Po wstępnym teście można wykonać bardziej szczegółowe w kierunku danej grupy (np. pyłki). Pacjenta warto również przebadać na obecność pasożytów, które bardzo często współistnieją z alergiami. Kiedy alergen zostanie prawidłowo zdiagnozowany, kolejnym krokiem, który należy wprowadzić jest dieta eliminacyjna o charakterze przeciwzapalnym oraz odczulanie za pomocą biorezonansu. Unikanie alergenu zmniejszy procesy zapalne, które powstały na błonach śluzowych, w układzie pokarmowym oraz w całym organizmie. Natomiast za pomocą urządzenia biorezonansowego w ciągu kilku spotkań (przy jednoczesnym stosowaniu diety) pacjent może zostać całkowicie odczulony.

Niestety alergie pokarmowe występują coraz częściej, nie tylko u dzieci, ale rozwijają się u również u osób dorosłych. Należy pamiętać, że niektóre reakcje mogą wystąpić z dużym opóźnieniem od momentu spożycia alergenu i nie zawsze łączy się je z alergiami pokarmowymi. Warto wykonać testy alergiczne, np. za pomocą biorezonansu, który dokładnie, bezboleśnie i szybko określi przyczynę alergii, a terapie przy jego użyciu mogą trwale odczulić.