Jak można w łatwy i naturalny sposób wzmocnić swój organizm aby skutecznie chronić się przed wirusami i bakteriami ?
Układ odpornościowy jest podstawą zdrowego życia i jednym z najważniejszych elementów ludzkiego ciała. Działa jak mechanizm obronny w celu ochrony gospodarza przed infekcją i wszelkimi patogenami, które mogą przeniknąć do organizmu i doprowadzić do choroby. Bez prawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego, organizm staje się podatny na czynniki infekcyjne, a ich usunięcie staje się utrudnione.
Na pracę układu odpornościowego, składa się wiele elementów. Poziom stresu w życiu codziennym, umiejętność radzenia sobie z trudnymi sytuacjami, aktywność fizyczna, odpowiedni sen, narażenie na toksyny środowiskowe. Dobrze pracujący układ hormonalny i nerwowy, ale przede wszystkim sprawny układ pokarmowy! Nieodłącznie związana z tym tematem dieta, jest szczególnie istotna dla poprawy odporności. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że ponad 3/4 limfocytów (komórek odpornościowych) znajduje się w wyściółce jelita cienkiego. Właśnie dlatego, w pierwszej kolejności należy zadbać o dobre odżywianie i stan swoich jelit.
Kilka najważniejszych elementów, mających wpływ na Twoją odporność!
- Zadbaj o odpowiedni poziom kwasu solnego w żołądku. Żołądek jest naszą naturalną barierą ochronną. Za pomocą soków trawiennych (kwas solny, enzymy trawienne) rozkłada białko do aminokwasów i niweluje potencjalne drobnoustroje (bakterie, wirusy) zagrażające naszemu zdrowiu. Niedobór kwasu solnego w żołądku łączony jest z różnymi objawami (wzdęcia, bóle brzucha, niestrawności, problemy z wypróżnianiem, odbijanie, refluks, zgaga) oraz z chorobami: alergia, astma, problemy z tarczycą, choroby przewlekłe, choroby autoimmunologiczne.
Jak naturalnie wspomóc produkcję Twojego kwasu solnego? Spożywaj nać selera, wszelkie kiszonki (ogórki kiszone, kapusta kiszona, sok z kiszonego buraka), ocet jabłkowy. Pamiętaj o powolnym żuciu i soli himalajskiej.
- Usuń produkty zapalne ze swojej diety. Do produktów o charakterze zapalnym zaliczyć możemy pszenicę, cukier i wszelkie wyroby cukiernicze, żywność przetworzoną, nabiał (ze względu na zawartość kazeiny), alkohol, który wypłukuje składniki mineralne, kofeina która z kolei wypłukuje w dużych dawkach magnez, produkty odzwierzęce zawierające antybiotyki i leki stosowane w procesie hodowli. Lista produktów o charakterze zapalnym jest znacznie dłuższa, dlatego ważny jest dobór odpowiednich składników Twojej diety.
- Wzmocnij swoja wątrobę! Wątroba tworzy w naszym organizmie ogromny filtr – jest odpowiedzialna za oczyszczanie krwi z toksyn. Bierze udział w trawieniu, zarządza gospodarką tłuszczową, reguluje wydzielanie żółci do światła jelita, a dodatkowo posiada ok. 500 ważnych funkcji. Jej osłabienie, otłuszczenie, obciążenie toksynami i wirusami znacząco wpływa na pogorszenie funkcjonowania całego organizmu i jego poziomu toksyczności.
Dlatego należy wspomagać pracę wątroby naturalnymi ziołami jak karczoch, mniszek lekarski czy ostropest.
- Zachowaj równowagę bakteryjną w jelitach. W organizmie zdrowego człowieka, zawartość korzystnych bakterii utrzymuje się na poziomie 80%, natomiast 20% zajmują bakterie patogenne. Jak pokazują badania, u przeciętnego europejczyka ta proporcja jest całkowicie odwrócona. Między innymi odpowiednia dieta, spożywanie kiszonek, zmniejszenie ekspozycji na toksyny środowiskowe i eliminacja alergenów już po kilku dniach zmienia skład mikrobioty jelitowej na korzyść gospodarza. Warto pamiętać o spożywaniu naturalnych pro-i prebiotyków jak cebula, czosnek, karczoch, cykoria, por, produkty fermentowane i kiszone.
- Zwiększ udział produktów o charakterze przeciwzapalnym. Do produktów o charakterze przeciwzapalnym zaliczyć możemy wszelkie zielonki (szpinak, jarmuż, natka pietruszki, spirulina, chlorella, młody jęczmień, kiełki, rzeżucha, rukola, sałata itd.), warzywa krzyżowe, warzywa i owoce bogate w polifenole, witaminy i składniki mineralne, kurkuma, zielona herbata.
- Dbaj o odpowiednie nawadnianie ciała. Każdy swój dzień rozpocznij od jednej lub dwóch szklanek dobrej wody. Do każdej z nich dodaj sok z cytryny oraz chlorofil, które będą dbały o regularny detoks. Odpowiednie nawodnienie wyreguluje wypróżnienia, zmniejszy wzdęcia i poprawi stan skóry.
- Sprawdź poziom witamin i składników mineralnych. Bezpośrednio z układem immunologicznym związana jest witamina D. Jej niedobór znacząco obniża funkcje odpornościowego człowieka oraz wpływa na samopoczucie, trawienie, produkcję hormonów pracę tarczycy itd. Dbając o odporność należy również zadbać o odpowiednie poziomy witaminy C, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Szczególnie istotny jest poziom magnezu (który jest konieczny dla prawidłowego przyswojenia witaminy D3 i K2MK7), selenu oraz cynku. To właśnie cynk ma działanie przeciwwirusowe i jest niezbędnym składnikiem w trakcje przeziębienia czy infekcji wirusowej.
- Zwróć uwagę na przeciwzapalne kwasy omega-3. Pamiętaj o oleju z nasion wiesiołka, świeżo zmielonych nasionach siemienia lnianego oraz nasionach chia. Niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie działają na mózg i niwelują procesy zapalne w obrębie jelit.
- Śpij dobrze. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i jej zegara narządów, od 23:00 zaczyna się regeneracja narządów wewnętrznych człowieka. Stąd zaleca się chodzić spać koło 22. Najnowsze badania pokazują jak destrukcyjny wpływ na zdrowie ma praca zmianowa i praca na tzw. „nocki”. Badania przedstawiają zmiany mikrobiomu jelitowego, zmniejszenie produkcji melatoniny i zaburzenia rytmu dobowego. Pamiętaj, że na jakość Twojego snu maja również inne czynniki. Nie bierz ze sobą telefonu do sypialni, nie korzystaj z ekranów (laptop, telewizor, telefon, tablet) przed snem, ponieważ obniża to produkcję melatoniny, pamiętaj by wyłączać WiFi na noc!
- Zmniejsz narażenie na toksyny środowiskowe. Poprzez toksyny środowiskowe należy rozumieć wszelkie dodatki do kosmetyków, jedzenia i produktów codziennego użytku oraz środki czystości obfitujące w szkodliwy chlor. Szczególnie należy zwrócić uwagę na ksenoestrogeny, które zaburzają równowagę hormonalną. Zaliczamy do nich bisfenol A który znaleźć można w kosmetykach i plastikowych opakowaniach, ftalany, SLS, metale ciężkie i wszelkie pestycydy. Wybieraj kosmetyki z naturalnym składem, zamień wodę w plastikowej butelce na szklaną, szukaj ekologicznych środków czystości.
- Zminimalizuj poziom stresu w ciągu dnia. Poznaj techniki radzenia sobie z trudnymi sytuacjami, głęboko oddychaj i myśl pozytywnie.
Jak widzimy temat odporności jest bardzo obszerny, a na jej funkcjonowanie wpływa wiele ważnych czynników. Dlatego istotne jest holistyczne podejście do organizmu człowieka. Poza przedstawionymi krokami, swoją odporność warto wspomóc terapią biorezonansową, która dodatkowo wzmocni barierę ochronną przed szkodliwymi patogenami. Terapia biorezonansem pomaga również pozbyć się toksyn, które gromadzą się latami w organizmie i negatywnie oddziałują na odporność.
Prawidłowa odpowiedź układu immunologicznego zapewnia ochronę i może zahamować rozwój infekcji, np. wirusowej. Ale co w sytuacji, kiedy nasz układ odpornościowy nie działa najlepiej, a organizm został narażony na infekcję? Wtedy warto wspomóc się substancjami, które wspomogą walkę z patogenem:
- Zioła o działaniu przeciwwirusowym: jeżówka purpurowa (Echinacea), oregano, melisa, rozmaryn, szałwia, dziwanna, korzeń traganka, korzeń lukrecji, koci pazur
- Czosnek, cebula
- Cynk, witamina D3
- Kwas kaprylowy (składnik oleju kokosowego)
- Kurkuma, imbir, cynamon
- Witamina C (sok z dzikiej róży, z czarnego bzu, rokitnika czy aceroli)
- Glutation podkręca system odpornościowy i usuwa toksyny oraz pomaga zwalczyć wirusy
Zdrowe ciało to zdrowy układ odpornościowy, który ostatecznie pomaga walczyć z chorobami, infekcjami i wieloma chorobotwórczymi substancjami. Niestety wiele czynników z codziennego życia może osłabić układ immunologiczny. Dlatego postaw na prewencje i naturalne metody regulacji pracy organizmu!
Możesz też pomyśleć o badaniu za pomocą biorezonansu, które pozwoli na dobór najlepszych dla ciebie, suplementów wzmacniających twój organizm.
Kliknij tutaj i umów się na badanie.